Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

kucharz

Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Planuje i organizuje pracę w kuchni.

Zadania zawodowe:
  • obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw
  • pobieranie surowców i półproduktów do produkcji kulinarnych
  • zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych
  • ocena surowców, półproduktów i wyrobów gotowych i właściwe gospodarowanie nimi
  • obróbka wstępna surowców (ręczna, mechaniczna, termiczna)
  • gastronomiczny rozbiór mięsa różnych zwierząt
  • wykonywanie różnymi technikami i metodami - zgodnie z normami surowcowymi - różnych asortymentów potraw z warzyw, owoców i grzybów, mleka i przetworów, jaj, mięsa zwierząt rzeźnych i przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb oraz potraw z podrobów, potraw półmięsnych i jarskich, wyrobów garmażeryjnych
  • posługiwanie się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu potraw i napojów oraz bieżąca konserwacja tych urządzeń
  • wykańczanie, porcjowanie, dekorowanie i estetyczne wydawanie wyrobów kulinarnych
  • sporządzanie potraw kuchni regionalnych, kuchni polskiej i innych narodów oraz podstawowych potraw dla różnych diet
  • przygotowywanie potraw, napojów i deserów na przyjęcia okolicznościowe
  • utrzymywanie na bieżąco czystości na stanowisku pracy (mycie, wyparzanie, suszenie i polerowanie naczyń oraz sprzętu kuchennego), a także porządkowanie pomieszczeń produkcyjnych po zakończeniu pracy
  • przestrzeganie przepisów bhp i ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego
  • stosowanie zasad działań marketingowych w działalności gastronomicznej

Przedmioty zawodowe:
podstawy żywienia, technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, wyposażenie zakładów gastronomicznych, bezpieczeństwo i higiena pracy, organizacja i ekonomika gastronomii, język obcy zawodowy, pracownia gastronomiczna, podstawy przedsiębiorczości.

Nauka kierunku w wybranym województwie:

technik kucharz DOLNOŚLĄSKIE
technik kucharz KUJAWSKO-POMORSKIE
technik kucharz LUBELSKIE
technik kucharz LUBUSKIE
technik kucharz ŁÓDZKIE
technik kucharz MAŁOPOLSKIE
technik kucharz MAZOWIECKIE
technik kucharz OPOLSKIE
technik kucharz PODKARPACKIE
technik kucharz PODLASKIE
technik kucharz POMORSKIE
technik kucharz ŚLĄSKIE
technik kucharz ŚWIĘTOKRZYSKIE
technik kucharz WARMIŃSKO-MAZURSKIE
technik kucharz WIELKOPOLSKIE
technik kucharz ZACHODNIOPOMORSKIE





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie